za mojo drago in njeno zdravje
pripravljeno z ljubeznijo in v fokusu
Definicija:
Obroki, primerni za ljudi z osteoporozo, so strateško sestavljeni tako, da telesu zagotavljajo vsa ključna hranila, ki so potrebna za zaščito in obnovo kostne mase. Osredotočajo se na sinergijo med hranili, saj eno podpira delovanje drugega. Ključne sestavine takšnih obrokov so:
Kalcij: Osnovni gradnik kosti (mlečni izdelki, sardele s kostmi, temnozelena listnata zelenjava, mandlji, tempeh).
Vitamin D: Nujen za absorpcijo kalcija iz črevesja (mastne ribe, jajca, obogateni izdelki, sončna svetloba).
Beljakovine: Tvorijo kolagensko "mrežo" ali ogrodje kosti, na katerega se nalagajo minerali (pusto meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice, kvinoja, tempeh).
Vitamin K (predvsem K2): Deluje kot "prometnik", ki usmerja kalcij v kosti in preprečuje, da bi se nalagal v žilah (temnozelena listnata zelenjava, tempeh, fermentirana živila).
Magnezij in Kalij: Podpirata ravnovesje kalcija v telesu in preprečujeta njegovo izgubo (oreščki, semena, stročnice, sladki krompir, banane, zelenjava).
Protivnetne sestavine: Zmanjšujejo kronična vnetja v telesu, ki lahko pospešijo izgubo kostne mase (omega-3 maščobne kisline, kurkuma, jagodičevje).
Dejanski učinek in realna pričakovanja:
Prehrana je temeljni in izjemno močan podporni steber pri obvladovanju osteoporoze, vendar je pomembno razumeti njeno vlogo. Prehrana sama po sebi ne more pozdraviti ali popolnoma obrniti napredovale osteoporoze. Njen glavni učinek je:
Upočasnitev nadaljnje izgube kostne gostote.
Zagotavljanje gradbenega materiala, ki ga telo potrebuje za ohranjanje in minimalno obnovo kosti.
Optimizacija delovanja zdravil, ki so morda predpisana za osteoporozo.
Zmanjšanje tveganja za zlome z ohranjanjem moči mišic in izboljšanjem splošnega zdravja.
Pravilna prehrana v kombinaciji z redno telesno dejavnostjo (predvsem vaje za moč in ravnotežje) in po potrebi z zdravili tvori celosten pristop, ki lahko bistveno izboljša kakovost življenja in zmanjša posledice bolezni
Sladki krompir: Vsebuje ogromno beta-karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A, ključen za dober vid in preprečevanje nočne slepote. Uživanje s kožo poveča vnos vlaknin.
Divji losos: Bogat vir omega-3 maščobne kisline DHK, ki je glavna strukturna maščoba v mrežnici očesa. Kurkuma in črni poper delujeta močno protivnetno in ščitita občutljive očesne žilice.
Goji jagode: Vsebujejo izjemno visoke koncentracije antioksidantov, predvsem zeaksantina, ki ščiti makulo (rumeno pego) pred poškodbami zaradi modre svetlobe.
Rumenjak organskih jajc: Je eden najboljših virov luteina in zeaksantina, dveh ključnih karotenoidov, ki se nalagata v mrežnici in delujeta kot naravna sončna očala. Vsebuje tudi cink, ki pomaga telesu uporabiti ta antioksidanta.
Gozdne borovnice (Bilberries): So polne antocianinov, močnih antioksidantov, ki izboljšujejo nočni vid, pospešujejo regeneracijo očesnega pigmenta (rodopsina) in krepijo kapilare v očeh.
Črni ribez (Blackcurrants): Pomirja vnetja in je eden najbogatejših virov vitamina C, ki je ključen za zdravje očesnih žil. Njegovi antocianini ščitijo pred utrujenostjo oči.
Žafran (Saffron): Raziskave kažejo, da lahko ta "zlata začimba" ščiti fotoreceptorske celice v očeh pred poškodbami in lahko celo pomaga upočasniti napredovanje starostne degeneracije makule.
Surovi kakav: Bogat s flavonoidi, ki izboljšajo pretok krvi v možgane in mrežnico, kar zagotavlja boljšo preskrbo s kisikom in hranili.
Polovička pečenega sladkega krompirja: Uživajte ga toplega, brez dodatkov. Njegovi ogljikovi hidrati pomagajo pri tvorbi serotonina za spanje, beta-karoten pa dela za vid.
Grški jogurt z namočenimi goji jagodami in nekaj mandlji: Jogurt nudi beljakovine za regeneracijo, goji jagode zeaksantin za oči, mandlji pa magnezij za sprostitev.
Skodelica toplega mandljevega mleka z žafranom: V toplo (ne vroče) mleko vmešajte 15-20 nitk žafrana. Žafran deluje za vid, toplo mleko pa pomirja.
Skodelica cottage sira s sesekljanim črnim ribezom: Počasne beljakovine (kazein) iz sira hranijo mišice in telo čez noč, črni ribez pa nudi antioksidante za oči.
Mehko kuhan jajčni rumenjak: Hiter in enostaven prigrizek, poln luteina in zeaksantina za zaščito oči.
Pest orehov in skodelica čaja iz gozdnih borovnic: Orehi vsebujejo melatonin (hormon spanja) in omega-3, borovnice pa antocianine za nočni vid.
Topel napitek iz surovega kakava: Žličko surovega kakava zmešajte s toplim indijskim ali ovsenim mlekom. Magnezij v kakavu sprošča mišice in živčevje.
Majhna pest bučnih semen: So eden najboljših naravnih virov magnezija in triptofana, aminokisline, ki jo telo potrebuje za tvorbo serotonina in melatonina.
Kivi: To sadje je bogato z vitaminom C in antioksidanti. Raziskave so pokazale, da uživanje kivija uro pred spanjem lahko izboljša kakovost in trajanje spanca.
Nekaj suhih sliv: Vsebujejo magnezij, kalij in vitamin B6, ki pomagajo pri proizvodnji melatonina.
Rezine banane z žličko konopljinih semen: Banana je vir kalija in magnezija, ki pomagata pri sproščanju mišic, semena pa dodajo magnezij in beljakovine.
Čaj iz kamilice ali melise: Klasičen zeliščni napitek za pomiritev živčnega sistema in pripravo na spanec.
Manjši kos divjega lososa (ostanek od kosila): Omega-3 maščobne kisline niso dobre le za oči, ampak tudi za možgane in delujejo protivnetno med nočno regeneracijo.
En ali dva brazilska oreščka: Izjemen vir selena za podporo ščitnici in magnezija za sprostitev.
Hrustljave palčke korenja: Tako kot sladki krompir je tudi korenje bogato z beta-karotenom za vid, hrustanje pa lahko deluje sproščujoče.
Vključuje več elementov, pomembnih za tvoje zdravje
in upošteva tudi stvari, ki jih imaš rada:
– osteoporoza
– zdrave sestavine s
kvalitetnimi hranili (K2)
– proteinska podpora
– podpora ščitnici
– za boljši spanec
Kvasni kosmiči: Dodajo odličen "sirast" okus brez mlečnih izdelkov, hkrati pa so bogat vir beljakovin in vitaminov B kompleksa, ki podpirajo živčni sistem in zmanjšujejo utrujenost.[
Konopljina semena: Odličen vir magnezija, lahko prebavljivih beljakovin in idealno razmerje omega maščobnih kislin
Tempeh: Odličen vir beljakovin, kalcija in vitamina K2, ki je izjemno pomemben za zdravje kosti, saj preprečuje nalaganje kalcija v mehkih tkivih in ga usmerja v kosti.[29][30][31][32][33] Vsebuje tudi fitoestrogene, ki lahko lajšajo simptome menopavze.
disse habitant a mollis senectus suscipit a vestibulum primis molestie parturient aptent nisi aenean.A scelerisque quam consectetur condimentum risus lobortis cum dignissim mi fusce primis rhoncus a rhoncus bibendum parturient condimentum odio a justo a et mollis pulvinar venenatis metus sodales elementum.Parturient ullamcorper natoque mi sagittis a nibh nisi a suspendisse a.
Zakaj je dobro?**
Cottage sir - mladi sir oz. skuta zagotavlja visoko vsebnost beljakovin in kalcija za gradnjo kosti. Paprika doda vitamin C, ki je nujen za tvorbo kolagena, osnovnega gradnika kostne matrice.
Zakaj je dobro?**
Sardele z mehkimi kostmi so naravna "bomba" kalcija in vitamina D. Jajce doda še več vitamina D in beljakovin. Ta kombinacija neposredno hrani kosti.
Špinača je bogata z vitaminom K in kalcijem. Grški jogurt poveča vnos kalcija in beljakovin, lešniki pa dodajo magnezij, ki je ključen za aktivacijo vitamina D.
Zakaj je dobro?**
Tempeh je eden najboljših virov vitamina K2, ki kalcij usmerja neposredno v kosti. Brokoli doda vitamin K1 in C. To je močna kombinacija za pravilno mineralizacijo kosti.
Amarant je žito, bogato z magnezijem, kalcijem in beljakovinami. Blitva doda vitamin K, parmezan (ali kvasni kosmiči) pa še poveča vsebnost kalcija in beljakovin.
?Ta obrok je poln moči: beljakovine iz orade in leče, magnezij iz leče ter vitamina K in C iz brokolija. Uravnotežena kombinacija za močne kosti in mišice, ki jih podpirajo.
Visokokakovostne beljakovine iz piščanca in kvinoje so osnova za kostno tkivo. Brokoli doda ključna vitamina K in C.
Močna rastlinska kombinacija, ki zagotavlja obilo beljakovin, magnezija in vlaknin. Idealno za zdravje kosti in prebave.
Odlična brezmesna izbira. Kvinoja in bučna semena zagotavljajo magnezij in beljakovine, sladki krompir pa kalij, ki pomaga ohranjati kalcij v telesu.
Odlična brezmesna izbira. Kvinoja in bučna semena zagotavljajo magnezij in beljakovine, sladki krompir pa kalij, ki pomaga ohranjati kalcij v telesu.
| Naziv obroka | za osteoporozo | izboljšan vid | protivnetno | proteinska podpora | pomaga ščitnici | za spanec |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1. Pečena orada z blitvo in krompirjem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 2. Solatni krožnik z lososom in avokadom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 3. "Ričet" iz amaranta z lečo in tempehom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 4. Polpeti iz sardel in sladkega krompirja | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 5. Juha s spirulino in toast z brazilskimi oreščki | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 6. Lososova nabodala z brokolijem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 7. Tempeh "stir-fry" s sladkim krompirjem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 8. Gosta lečina juha s kurkumo | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 9. Piščančja solata z radičem in lešniki | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 10. Pečen sladki krompir, polnjen s sardelami | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 11. Kremni amarant s špinačo in bučnimi semeni | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 12. Omleta s sesekljanim brokolijem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 13. Solata iz "lupini" fižola s tuno | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 14. Puranji polpeti z bučno proteinsko moko | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 15. Ribje tortice iz osliča in krompirja | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ||
| 16. Pečen brokoli s prelivom iz tahinija | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 17. "Pastirska pita" s sladkim krompirjem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 18. Bistra juha z mesnimi kroglicami in spirulino | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 19. Mariniran tempeh s pirejem iz brokolija | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 20. "Skleda moči" z orado in amarantom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 21. Paprika, polnjena s cottage sirom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 22. Solata iz krompirja in sardel z jajcem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 23. Kremna špinačna juha z grškim jogurtom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 24. "Zrezek" iz tempeha na žaru z brokolijem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 25. Cottage sir z ananasom in brazilskimi oreščki | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 26. Piščančji zvitki s špinačo in mandlji | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 27. Lososov "burger" s solato iz radiča | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 28. Rižota iz amaranta z blitvo in parmezanom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 29. "Frittata" z blitvo in kozjim sirom | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 30. Skleda z lečo, orado in brokolijem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 31. Solata s kvinojo, lososom in špinačo | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 32. Kvinojina skleda s piščancem in brokolijem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 33. Polnjene paprike s kvinojo in govedino | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 34. Gosta juha s kvinojo in rdečo lečo | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 35. Kvinojini polpeti s sladkim krompirjem | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| 36. Pečena orada s kvinojino solato | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| 37. Tempeh "stir-fry" z zelenjavo in kvinojo | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |